Power BI – fejlesztői közösség

Gyümölcsöző Együttműködés

 
 

Power BI – fejlesztői mérföldkövek

Microsoft 2015-ben is komoly hangsúlyt fektetett az Üzleti Intelligencia innovációjába. Célul tűzte ki, hogy a végfelhasználók számára egyszerűen elérhető, SaaS élményt nyújtó Üzleti Intelligencia (BI) megoldást hozzon létre. Új stratégiai szemléletének köszönhetően jelentős térhódításra számíthat az Üzleti Intelligencia területén. A vállalatok adattudósai (Data Scientist) látványos, tartalom gazdag és hasznos riportokat tudnak előállítani néhány kattintással a rendelkezésre álló adatokból a Power BI segítségével. A végfelhasználóknak kínált felhasználóbarát kezelhetőség természetesen nem jelenti azt, hogy a továbbiakban fejlesztőkre nem lesz szükség. Éppen ellenkezőleg a fejlesztők kritikus fontosságúak maradnak az MS Üzleti Intelligencia megoldásánál a Power BI kapcsán, hiszen ők azok, akik megtöltik a rendszereket tartalommal az üzleti felhasználók számára.

 

A Grape Solutions az egyetlen Magyarországi vállalat, amely tagja a Microsoft Central and Eastern Europe Business Intelligence BlackBelt Csapatának.

MS blackbeltPOWER BI-region

Valamint globális szinten a Microsoft BI RedCarpet csapatának, melyekbe a legkiválóbb BI megoldásszállító partnerek kerültek meghívásra.

BI Tartalom Csomagok (Content Packs)

A Power BI Tartalom Csomagjai a felhasználási területek határait bővítik. Segítségükkel a Power BI alkalmazott területei az üzleti élet széles spektrumát fedik le. Legnépszerűbbek közé tartozik például a digital measurement, marketing automatizálás, accounting, ERP, email marketing, értékesítés/CRM, projekt management, cloud communications, fejlesztői megoldások és még sok egyéb.

Power BI content packs

Erős aktivitás jellemzi a Microsoft – SaaS ISV partnereit az új tartalmi csomagok létrehozásában. A kiemelkedő érdeklődés az Üzleti Intelligencia térnyerésének és így Power BI népszerűségének köszönhető. Mind ezek mellett a Microsoft erős támogatása is lendületet ad az új fejlesztéseknek. Amivel biztosítja újabb Tartalom Csomagok létrejöttét a felhasználó barát alkalmazhatóság érdekében. Az MS fórumain közzétett információk alapján az eddigiekhez hasonló fejlődést kívánnak elérni a tartalom csomagok bevezetésének ütemében.

Adat Vizualizáció

A nyár közepén az MS saját vizualizációs stack-ét nyílt forráskóddal elérhetővé tette a  GitHub –on. Ennek köszönhetően:

  • A Power BI Dev tools preview státuszba került, ezzel lehetővé téve a fejlesztők részére mélyen integrált egyedi vizualizációk létrehozását teszteljék.
  • Power BI Best Visual Contest – Négyhetes közösségi esemény ahol 30 egyedi vizualizáció született
  • Power BI Developer tools megjelenésével mindenfejlesztő számára elérhetővé vált az egyedi vizualizációk fejlesztése Power BI és Power BI Desktop felületre
  • Elstartolt az egyedi vizualizációk közösségi galériája, ami elérhető a powerbi.com – on

Integráció és Power BI

Az integrálhatóság kulcsfontosságú fejlesztői szempont a Power BI esetében is. A Microsoft egy modern API-val rendelkező platformot kívánt biztosítani a Power BI -al. Aminek integrálása, bővítése és beágyazása nem jelent különösebb kihívást a fejlesztőknek.

Összesítve a Power BI által (ma) támogatott API-kat:

  • Dataset API – for creating datasets and pushing data to Power BI
  • Groups API – for enumerating groups
  • Import API – for importing Power BI desktop / Excel files to Power BI
  • Tile API – for enumerating & embedding tiles in applications
  • Dashboard API – for enumerating dashboards
  • Reports API – for enumerating and embedding reports in applications

Bár maguk az API-k nem kimondottan komplexek a segítségükkel lenyűgöző megoldásokat valósítottak meg az MS partnerei. Melyek közül kettőt az MS blogján is kiemelnek.

DevScope – Power BI Tiles add-in for Office

A DevScope nevű fejlesztő csapat az Office -hoz ( Powerpoint, Excel és SharePoint-ot is ide értve) fejlesztett egy “add-in”-t a korábban említett alacsony komplexitású API-k segítségével.

Az add-in részletes leírását angol nyelven itt találod

DevScope

Alteryx – Visualizing via Power BI

Az Alteryx és az MS közös fejlesztéseként, data blending és fejlett analitikai eredményeket közvetlenül a Power Bi –ból nyerhetnek ki. A fejlesztés eredményeként lehetőségünk nyílik komoly prediktív és térbeli analízis vizualizálására Power BI-ban.alteryx

A jövő év Nemcsak a Microsoft, de a Grape számára is igen tevékeny lesz. Érdemes követned minket, ha érdekelnek az Üzleti Intelligenciával kapcsolatos nagy visszhangot keltő újítások, amiket híreink között megtalálsz.

 
 
page