Fejlesztés vagy vásárlás?

Gyümölcsöző Együttműködés

 
 

Fejlesztés vagy vásárlás?

Mikor érdemes egyedi szoftvert fejleszteni a dobozos megoldások helyett?

 

A cégek vezetése mindig nehéz döntés előtt áll, amikor a vállalkozás azonnali igényeit szeretné orvosolni úgy, hogy ezzel nem veszélyezteti a cég hosszútávú növekedését – főleg, amikor induló vállalkozásokról, startupokról van szó.  Mikor érdemes nagyobb összeget befektetni és mikor érdemes a költséghatékonyabb és konzervatívabb megoldásokat választani?

Sok esetben a fiatal vállalkozások a „polcról levehető” szoftvereket vásárolják meg, és lassan jönnek rá arra, hogy ezek a termékek nem tudják minden üzleti igényüket kielégetni és a munkavégzés nem hatékony. Ez odáig fajulhat, hogy már szó szerint rá van kényszerítve a vállalkozás, hogy egyedi szoftvert fejleszttessen. Ilyenkor jön a felismerés, hogy ha korábban váltottak volna egyedi szoftverre, akkor sokkal hatékonyabb lett volna a munka – és olcsóbb is.

Az egyedi szoftverfejlesztésnek rengeteg előnye van, de ezeket csak akkor lehet igazán kihasználni, ha

  1. a jobb szoftver kompetitív előnyt nyújt a versenytársakéhoz képest
  2. a vállalat sok ügyféllel rendelkezik, így fejlesztés költségei szétoszlanak.

A következő esetekben ajánljuk az egyedi szoftverfejlesztést:

Bár a szoftverfejlesztés drága szolgáltatásnak tűnhet, mégis a megtérülés hosszútávon nagy lehet. De a pénzen kívül arra is fel kell készülni, hogy mind energiát, mind erőforrásokat és időt kell majd a projektre szánni. Ezek miatt a járulékos költségek miatt úgy tűnhet, hogy okosabb megoldás doboz szoftvereket választani, de az alábbi szempontok figyelembe vétele segíthet dönteni:

  • A dobozos termékek nem tudják az adott vállalat összes igényét kielégíteni.

Ezek a termék alkalmasak arra, hogy a legtöbb vállalat bizonyos jellegű problémáira megoldást nyújtsanak. Ha vállalatnak speciális szükségei vannak, úgy az egyedi fejlesztések ezeket jobban tudják kezelni.

  • A dobozos megoldások merevek.

Az ilyen jellegű szoftverek döntő többsége nem engedi, hogy a működésén lényegesen változtassanak. Nem lehet hozzáadni vagy elvenni belőle beépített featurokat, ami  túl kevés vagy túl sok funkcióhoz vezet a vállalat igényeihez képest.

  • A dobozos szoftverek nem feltétlenül kompatibilisek más programokkal.

A vállalkozás különböző, de összefüggő feladataihoz elengedhetetlen, hogy az elvégzésükhöz használt szoftverek hatékonyan kommunikáljanak egymással. A dobozos megoldások sok esetben nem képesek erre a kommunikációra, ezzel hátráltatják a munkavégzést. Egyedi szoftverfejlesztés esetében az integráció mértéke sokkal nagyobb a már meglévő szoftverekkel és adattárházakkal.

A fenti szempontokat végig nézve logikusnak tűnik, az egyedi szoftverfejlesztés. Azonban vannak olyan esetek, amikor igenis a doboz termékek nyújtják a legjobb megoldást. Ilyen helyzet lehet, amikor

  • nincs idő a fejlesztésre,
  • a piacon létezik szinte tökéletes, már kész megoldás, és a vállalat az új szoftver által nem jut kompetitív előnyhöz.

A vállalkozás egy dinamikusan fejlődő szervezet, és ha a munkavégzéshez használt módszertanok, eszközök nem nőnek együtt a szervezettel, akkor egy idő után nem lesz hatékony a munkavégzés. Fel kell készülni arra, hogy ne csak a méretbeli növekedés legyen a középpontban, hanem ezzel párhuzamosan a technológiai fejlődés is. Az egyedi szoftverfejlesztés a következő előnyöket hordozza magában:

  • Növekvő produktivitás

A vállalat speciális igényeihez tervezett egyedi szoftverek segítenek a munkatársaknak, hogy eredményesebben és gyorsabban dolgozzanak.

  • Kompetitív előny

A dobozos termékek használatával nehezebb túlteljesíteni a versenytársakat, hiszen ők is ezeket a megoldásokat választják. Ellenben az egyedi szoftverek segítenek abban, hogy előny kovácsolódjon a speciális üzleti folyamatok támogatásából. Minél több a befektetés, annál nagyobb az előny.

  • Gyorsabb reakcióidő

A jó egyedi szoftverfejlesztéshez elengedhetetlen egy jó szoftverfejlesztő cég. Az ilyen jellegű kapcsolatok hosszútávúak és rugalmasok, így a szoftver tovább fejlesztéséhez, módosításához nem kell sok idő – nem úgy, mint a dobozos termékek esetében. A gyors technológiai stratégiaváltások a különbséget jelenthetik a piaci dominancia és piacvesztés között.

Cégünk, a Grape Solutions egy évtizede foglalkozik egyedi szoftverfejlesztéssel. Munkáink során nem specializálódtunk, referenciáink széles körűek. Az egyedi fejlesztések mellett dobozos termékek fejlesztésével is foglalkozunk. További szolgáltatásainkat itt tekintheti meg.

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődését, vagy érdeklődne szolgáltatásaink iránt, keressen minket bizalommal az info@grape.hu címen.

Forrás: forbes.com