Az üzleti analitika irányai 2016-ban

Gyümölcsöző Együttműködés

 
 

Az üzleti analitika irányai 2016-ban

A nagy mennyiségű adatok begyűjtése évek óta folyamatosan zajlik, így az új kihívásokat már az adatok feldolgozása jelenti mind 2016-ban, mind a közeli jövőben.

Az olyan irányvonalak, mint a felhő, big data, a tárgyak internete (IoT – Internet of Things) és a DevOps alaposan felforgatják a gépi adatok feldolgozását és elemzését szolgáló technológiákat, hiszen egyszerre képviselik magukat az akadályokat és azok megoldását is. Egyre több adat keletkezik, melyek egyre nagyobb sebességgel és mennyiségben mozognak és ezzel párhuzamosan fejlődnek a felhőalapú szolgáltatási platformok, amik biztonságot, skálázhatóságot és analitikai képességet állítanak a valós idejű adatkinyerések biztosítására.

A hatalmas méretű növekedés csak az első lépés

A big data piac 2019-re elérheti az 50 milliárd dollár értékű nagyságrendet is a mostani becslések szerint. Ez a szám még nem is tartalmazza teljes mértékben a gépi elemzések begyűrűző hatásait – ami pedig a big data piac leggyorsabban fejlődő része, melynek összesített átlagos növekedési rátáját évente 1000 % körülire becsülik.

A digitális átalakulás következtében egyre több folyamat fog ráépülni az új architektúrákra és szoftverekre. Ennek következtében pedig új igények fognak születni a valós idejű hibaelhárító, felügyeleti és menedzsment megoldásokra.

A Venturebeat honlapon megjelent egy lista a Sumo Logic vezérigazgatója, Ramin Sayar összeállításában, mely tartalmazza a 2016-os év legfontosabb analitikai irányvonalait.

  1. A DevOps eszközök tovább fejlődnek

A DevOps elnevezés a development (fejlesztés) és operations (üzemeltetés) szavak összevonásából keletkezett és egy olyan kultúrát, mozgalmat vagy gyakorlatot takar, mely az együttműködésre és kommunikációra helyezi a hangsúlyt a szoftverfejlesztők és más IT-szakemberek között, míg automatizálja a szoftver kiadás és infrastrukturális változások folyamatát. Ezek az eszközök képesek arra, hogy lebontsák a falakat a fejlesztők és az üzemeltetők között, ezzel biztosítva a folyamatos innovációt és skálázhatóságot. 2016-ban elkerülhetetlen lesz az DevOps struktúrában történő fejlesztés, hiszen a hagyományos eszközök és megoldások már nem tudják kezelni az új problémákat.

Ezzel párhuzamosan a DevOps eszközök is fejlődni fognak, hiszen magukba adaptálnak új szolgáltatásokat a naplózásban vagy az adatok elemzésében, így biztosítva az eljárások folyamatosságát.

  1. Új szintre lépnek a megfigyelő rendszerek

Mindenki elismeri a big data analitika gyakorlati, de más technikai fejlesztéseknek egyelőre kisebb jelentőséget tulajdonítanak, például a machine learningnek (gépi tanulás), pedig már sokkal mélyebb betekintést biztosítanak az adatokba.

Ezzel egy, a korábbiaknál sokkal hatékonyabb eszköz fog a biztonsági csapatok kezébe kerülni, legyen szó felhasználói rendellenességek megfigyeléséről, fenyegetésekről vagy biztonsági riasztásokról. A szoros együttműködés az információbiztonságért felelős vezetők, a biztonsági csapatok és a DevOps struktúrák között lehetővé teszi, hogy az alkalmazásarchitektúrák beágyazott biztonsági rendszereken keresztül aknázzák ki az integrált gépi analitika előnyeit.

  1. A naplómenedzsment új lehetőségei

A legtöbb szervezetben egyre nagyobb jelentősége van a naplóadatoknak, legyen szó fejlődésről, biztonságról vagy általános IT folyamatok támogatásáról. Vannak, akik ezt az „analitika demokratizálódásának” tekintik, ami olyan területekre is hatással lesz, mint az ügyfélkezelési tevékenységek.

  1. Szélsőséges architektúrák elterjedése

A felhőalapon kialakítható szerver infrastruktúrák mellett a számítógépek és alkatrészeik fizikai tulajdonságai nem lesznek többé hatással a szoftverfejlesztés menetére, várhatóan a Moore törvény értelmét veszti és más vonatkozó mértékegység rendszerek is használaton kívülivé fognak válni.

Annak érdekében, hogy a szervezeten belüli adatközpontok korlátait legkisebbre csökkentsék, számos vezető fog olyan szélsőséges határokat érintő szoftveralapú architektúrákat építtetni melyek kihasználjak a nyilvános vagy magán felhő infrastruktúrák számítási kapacitásait, és egyre változatosabb ügyféligényeknek tudnak megfelelni.

  1. Átkerül a hangsúly az üzleti intelligenciában

A felhő alapú számítástechnika fejlődése mellett kialakult az igény arra, hogy az üzleti intelligencia felhasználása is agilisabb legyen. 2016-ban várhatóan az on-premise üzleti intelligencia megoldások helyét átveszik azok az eszközök, melyek valós idejű és folyamatos betekintést biztosítanak. Ma már a versenyképesség megőrzésének feltétele, hogy megszakítás nélkül lehessen fejleszteni – ami a gyors és hatékony adathozzáférésen alapszik. Így, hogy a vállalatok üzleteiket a szoftver/applikáció platformokra helyezik, a folyamatos intelligencia nem csak hasznos, hanem nélkülözhetetlen is lesz.

Érdekes lesz visszanézni egy év múlva és megnézni mi vált ebből valóra, de egy dolog biztos: egy teljesen új világban élünk és az adat van a vezető ülésen.

Cégünk elkötelezett az innováció és az új technológiák mellett. Amennyiben a fenti megoldások közül valamelyik felkeltette érdeklődését, forduljon hozzánk bizalommal!

Forrás: venturebeat.com