Az RPA (Robotic Process Automation) | Grape

Gyümölcsöző Együttműködés

 
 

Az RPA (Robotic Process Automation)

Az RPA (Robotic Process Automation) rövid bemutatása

Az RPA egy szoftverrobotokat működtető automatikus rendszer, amely a számítógépekkel kezelt üzleti folyamatok esetében képes átvenni a szakértelmet kevésbé igénylő, rendszeresen és hosszútávon, folyamatosan, nagy számban ismétlődő azonos feladatok végrehajtását. A szoftverrobotok képesek ugyanolyan módon végrehajtani a szükséges felhasználói interakciókat, mint ahogy azt az adott munkatárs tenné. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a felszabadult munkaerő nagyobb szakértelmet igénylő munkafolyamatok felé forduljon.

Hogyan segíti az RPA a digitalizációt?

A digitalizáció az üzleti élet sok területén jelentkező, alapvetően technológiai változások és trendek vezérelte folyamat és több oldalról lehet megközelíteni: jelenthet technológia bevezetést vagy váltást, jelentheti komplex üzleti folyamatok átszervezését és számítógépesítését, de jelentheti adatok gyűjtését, feldolgozását majd elemzését és az eredmények publikálását is. Az RPA minden digitalizálódó területen segíthet: a meglévő üzleti folyamatokhoz kapcsolódó adatgyűjtést, illetve feldolgozást 7/24 órában, hiba nélkül, fáradhatatlanul végzi. Képes folyamatosan adatokat gyűjteni az internetről, támogatva az elemzési munkákat, a folyamatos adatfeldolgozásnak köszönhetően pedig csökkentheti a nem teljesen digitálisan indított ügyintézés idejét, biztosítva az adatok párhuzamos digitalizálását is. Az RPA-k üzemeltetéséhez szükséges technológia bevezetése nem igényli a meglévő IT technológia átalakítását, így költséghatékonyan biztosítja a digitalizáció irányába történő elmozdulást kisebb gazdasági szervezetek esetében is. Nem utolsó sorban növelheti a személyes kapcsolattartásra szánt időt az adminisztrációs feladatok terheinek csökkentésével.

Tipikus RPA felhasználási területek

Összességében elmondható, hogy az RPA ideális felhasználási köre lehet minden olyan adminisztrációval rendelkező üzleti terület, ahol nagy mennyiségű sztenderd adatot egyértelmű folyamatokon belül, kézzel dolgoznak fel. Tehát bármilyen adatrögzítési, nyomtatvány kitöltési, könyvelési, riportolási, adatgyűjtési, automatikus jóváhagyási, vagy komplex digitális ügyintézési feladat automatizálható desktop, kliens-szerver vagy virtuális környezetben. Célkörnyezet lehet a Back Office, a Customer Service, a HR, a könyvelés, a gyártás és a logisztika, valamint nagyvállalatok R&D illetve IT területei, de az elsődleges meghatározó szempont minden üzleti terület esetében maga az üzleti folyamat.

Piacvezető RPA megoldások

A piacon jelenleg három kiemelkedő megoldásszállító található: a BluePrism, az UiPath, és az Automation Anywhere. Mindhárom megoldás a maga előnye és hátránya mellett jól használható RPA feladatok megoldására. A döntést – mint minden új technológia esetében – nemcsak a költségek, hanem a fejlesztőrendszer tanulhatósága, a gyors és hatékony fejlesztési szükséglet támogatottsága, majd az elkészült rendszer üzemeltetési szükségletei és tapasztalatai segítik. A Grape Solutions a piac átfogó elemzése alapján az UiPath és a BluePrism rendszerek használata mellett tette le a voksot. A BluePrism rendszerében egy kevésbé képzett, de nagy üzleti tapasztalatú szakember is képes nagyobb komplexitású folyamatot automatizálni, ugyanakkor a kis, esetleg közepes méretű vállalatok igényeire jellemző attended (emberi felügyelettel működő) – főképpen részfeladatok automatizálásra alkalmazott – robotok használatát kevésbé támogatja és a magasabb árazása miatt legfőképpen közepes és nagy vállatok problémáinak megoldására javasoljuk. Kis és közepes méretű üzleti partnereinknek az UiPath alkalmazásával fejlesztünk robotokat.

RPA szakértők

Sikeres RPA projektek megvalósításához több területen is jártas informatikai szakemberekre van szükség. A projekt résztvevőinek üzleti tapasztalatokkal, folyamat szemlélettel és stabil, naprakész informatikai tudással kell rendelkezniük. Elengedhetetlen az adott RPA rendszer minősítői vizsgáinak megszerzése és az RPA robot fejlesztés és üzembeállítás legeredményesebb metodológiáinak ismerete.

A Grape Solutions szakemberei rendelkeznek a szükséges vizsgákkal, tapasztalatokkal és tudással. Üzleti elemzőink hatékonyan mérik fel az automatizálható folyamatokat, fejlesztőink az adott üzleti igényeknek és technológiai lehetőségeknek legmegfelelőbb architektúrában állítják össze és fejlesztik a robotokat. Így partnereinknek a leghatékonyabb technológiát kínáljuk, a számukra legmegfelelőbb licenc díjakkal és akár rövidtávú megtérüléssel.

Az RPA bevezetése és a projekt megtérülése (ROI)

Az RPA bevezetése az adott üzleti környezet stabil (azaz minimum 6 hónapon belül nem változó) folyamatainak felmérésével kezdődik. Keressük azokat a folyamatokat, amelyek fix formában, nagy mennyiségű sztenderdizált adatot igényelnek bemenetként, végrehajtásuk erősen szabály alapú, folyamatosan ismétlődőek, és az RPA bevezetése előtt még manuálisan kezeltek. A folyamatokról részletes dokumentáció készül, amelyek – és az automatizálás lehetőségének szempontjai – alapján a folyamatok sorba rendezhetők. A hatékony induláshoz, illetve a lehető leggyorsabb megtérüléshez (ROI) azokat a legalacsonyabb komplexitású folyamatokat automatizáljuk, amelyek a legnagyobb erőforrás felszabadítást ígérik. Így az egyre komplexebb folyamatok automatizálása felé haladva már a fejlesztés ideje alatt is számottevő ROI érhető el. Az RPA robot fejlesztés megkezdése előtt először a legjobban illeszkedő RPA architektúrát készítjük el, megtervezzük a szoftver robotot, majd dokumentáljuk a fejlesztések során elkészített teszteseteket. A fejlesztéseket minden esetben tesztelés zárja, majd a kialakított RPA üzembehelyezésével megkezdődik az automatizált folyamat működtetése a fejlesztők és az üzleti folyamat felelőseinek szoros együttműködésével (HyperCare). Éles teszt üzem és a szükséges javítások után az RPA robot az előkésztett infrastruktúrán futva normál támogató tevékenység mellett üzemel tovább.

RPA és az AI

Az üzleti folyamatok automatizálásánál kézenfekvő dolognak tűnik az AI használata. Az AI képességek többek között mélytanulást, nyelvfeldolgozást és intelligens karakter- és képfelismerést tesznek lehetővé, amelyek közül a karakter és szöveg felismerés lehet alapértelmezett része egy RPA bevezetésnek. Az AI további lehetőségei a nagy méretű üzleti szervezetek folyamatainak automatizálásánál kerülhetnek napirendre a közeljövőben. Szakembereink folyamatosan követik az AI fejlesztési és használati lehetőségeit és szükség esetén javasolják használatukat az RPA bevezetésén dolgozó ügyfeleinknek.

 

 

RPA felhasználási esetek

RPA a Back Office területén

Screen Scrapping

Előfordul, hogy az elemzésre szánt adatok csak grafikus formában érhetők el, pl. egy weblapon kerülnek megjelenítésre. Nagy mennyiségű adat legyűjtése és táblázatba rögzítése – a kötött formátumot figyelembe véve – akár több napot is igénybe vehet, míg ugyanezt a feladatot egy attended RPA robot néhány óra alatt elvégzi.

Az alábbi példán látható helyzetben az RPA robot végig lépteti a kurzort a grafikonon és a baloldali panelen megjelenő adatokat óránkénti bontásban elmenti egy Excel táblázatba. Ezt követően továbblép a következő dátumra és elölről kezdi a grafikon leolvasását. A feladat teljes elvégzéséhez kb. 3 óra futásidőre van szüksége.

 

RPA

RPA