Projekt módszertani megközelítésünk | Grape

Gyümölcsöző Együttműködés

 
 

Projekt módszertani megközelítésünk

A Grape Solutions Zrt. az agilis módszertanokban hisz, ami elősegíti a projektek, illetve egyedi szoftverfejlesztések kontrollált és minőségbiztosított leszállítását, csökkentve ezáltal a projekt életciklusa során esetlegesen felmerülő kockázatokat.

A Grape Solutions Zrt. az agilis módszertanok közül az iteratív vízesés és a scrum módszertani előírásait követi, teljes mértékű flexibilitást biztosítva az Ügyfél számára az ezek közül való választást illetően.

Agilis Scrum megközelítésünk

Amennyiben a leszállítás során a körülmények gyakorta változhatnak, valamint a soklépcsős átadási igény fogalmazódik meg, a Grape Solutions Zrt. a megvalósításhoz egy hatékony, agilis módszertant javasol, a Scrum-ot. A megvalósítás során a fejlesztést iteratív módon, sprintekre bontva folyik, melyek végén egy-egy új termékverzió áll elő.

A Scrum módszertan jellemzői:

  • Az iteratív fejlesztésnek köszönhetően a folyamat rugalmasan követi a változó követelményeket
  • A Minimum Viable Product szemléletet követve gyorsabb piacra kerülést biztosít
  • A folyamatos visszacsatolásnak és szoros együttműködésnek köszönhetően csökkenti a scope értelmezéséből fakadó kockázatot
  • A sprinteket záró retrospektív megbeszélések segítségével segít a folyamat finomhangolásában és biztosítja a minőség folyamatos javulását
  • Jellemzően nagyon pontosan definiált, keveset mozgó követelmények esetén az iteratív vízeséséhez képest kevéssé hatékony
  • Folyamatos, dinamikus együttműködést igényel a vendor és az Ügyfél csapatai között

A scrum módszertannal kapcsolatban az alábbi projekt szerepkörök kerülnek kialakításra a tervezési fázisban:

 

Szerepkör Biztosítja Leírás
Termékfelelős Ajánlatkérő VAGY Grape Solutions Zrt. Döntéshozó, aki felelős a termék üzleti funkcionalitásáért. Kapcsolatot tart az üzleti felhasználókkal és a backlog-on keresztül priorizálja a fejlesztés menetét
Scrum Master Grape Solutions Zrt. Döntéshozó, aki felelős a Scrum csapat működéséért és az egyes Sprint-ek feladatainak ütemezéséért
Scrum Csapat Grape Solutions Zrt. Fejlesztőkből és tesztelőkből álló csapat, aki a fejlesztés kivitelezéséért felelősek

 

Iteratív vízesés megközelítésünk

Grape Solutions Zrt. a projektet iterációkra bontja, és minden iterációt ugyanazon fázisok mentén hajt végre.

A leszállítás az alábbi fázisok mentén történik:

Követelmény analízis/specifikáció, felület tervezés:

Ebben a fázisban a Grape Solutions Zrt. szorosan együttműködik az Ügyféllel, hogy együtt részletesen meghatározzák és dokumentálják a funkcionális követelményeket, beleértve a javasolt képernyő terveket és navigációt (lefúrás/átfúrás). A fázis eredményeként előáll a pontos követelmény specifikáció, valamint a Felületre vonatkozó dokumentáció a tesztelési tervvel együtt.

Technikai tervezés és specifikáció:

A Grape részletes Technikai specifikációt készít, ami a fejlesztési fázisban lesz szükséges, Ügyfélnek integrációs vagy infrastrukturális kérdésekben kell bekapcsolódni a tervezésbe.

Megvalósítás:

Grape Solutions Zrt. fejlesztőcsapata az elkészült specifikációk alapján megvalósítja a rendszert. A fejlesztés általában több, legfeljebb pár hónapos csomagra („implementation lot”) kerül elosztásra, melyek végén közös egyeztetéssel egybekötött átadást és/vagy funkcionális demót tartunk.

Ezen átadások kötődhetnek felhasználói átvételhez („user acceptance test”) és teljesítési mérföldkőhöz is.

Tesztelés és hibajavítás:

Az elkészült csomagot telepítjük és teszteljük az ügyfél környezetében, mielőtt átadnánk felhasználói tesztre.

Felhasználói teszt (UAT)

Miután az elkészült csomag telepítésre és tesztelésre került az ügyfél környezetében a Grape által, az Ügyfél részéről történő felhasználói teszt következik. Ebben az időszakban a Grape Solutions Zrt. kiemelt támogatási szolgáltatást nyújt („hyper care”), hogy az azonosított hibák és/vagy új funkciók azonnal elkészüljenek és a tesztelés zavartalanul folyhasson.

Oktatás

Igény szerint a Grape Solutions Zrt. a rendszerhez kötődő üzemeltetői és felhasználói oktatást tart a felhasználói teszt után.