A Microsoft és az IoT | Grape

Gyümölcsöző Együttműködés

 
 

A Microsoft és az IoT

IoTScenarios-02A Microsoft célul tűzte ki, hogy 2020-ra 25 milliárd eszközt csatlakoztat az Internet of Things (IoT, a dolgok internete) rendszerébe. De mi is az az IoT és hogyan támogatja a Microsoft ezt az irányt?

Az IoT, vagyis a dolgok internete nem merül ki annyiban, hogy minden eszközt rácsatlakoztatunk az internetre. Ez egy összetett rendszer, ami az internet kapcsolattal rendelkező eszközök és a fizikai szenzorok párosításából létrehozott kütyük segítségével adatokat gyűjt a fizikai világból, ezeket a felhőbe továbbítja, majd pedig ott az adatokat rendezi, archiválja és előkészíti további feldolgozáshoz. A rendszerek tovább bővíthetők az un. machine learning technológiával, mellyel a későbbiekben automatizálhatók a rendszerek.

Ezek a fejlesztések vagy olyan területekre irányulnak, ahol hétköznapi problémákat kell megoldani és egyszerűbbé tenni az emberek életét, pl.: a Nest learning thermostat egy machine learningen alapuló fűtésszabályozási rendszer, ami segít optimalizálni az energia fogyasztásunkat. Vagy olyan területeken alkalmazzák, ahol az eddigi teljesen offline technológiát (mint az időjárás) kapcsolják össze az internettel. A Rainmachine wifi spinkler system eszközök az időjárás függvényében változtatják meg a locsolás mennyiségét.

Robbanásszerűen kezdték el fejleszteni a különböző IoT eszközöket és alkalmazásokat, nemcsak azért, hogy a hétköznapok könnyebbek legyenek, hanem társadalmi problémák megoldásáért is. A rendszerek tovább fejleszthetők, mindenkinek van legalább egy ötlete, hogy tudná alkalmazni a technológiát.

A Rainmachine technológiát például azzal fejlesztették tovább, hogy nem csak az időjárást kezdték el figyelni, hanem a talajban napenergiával működő szenzorokat helyeztek el, melyek a nedvességet figyelték. Így sokkal részletesebb információkat kaptak a termőtalajban történő folyamatokról és még optimálisabb lett a locsolórendszer működése.

A Microsoft támogatja az ilyen jellegű fejlesztéséket, és ehhez biztosítja a szükséges infrastruktúrát is: az eszközökre telepíthető Windows 10 operációs rendszer, az Azure felhő az adatok tárolására és kezelésére, illetve a könnyen és bármilyen mobil eszközről elérhető Power BI technológia (Microsoft legújabb generációs üzleti intelligencia vizualizáció megoldása), ami segít az adatok gyors értelmezésében.

IoTScenarios-03

A Microsoft Azure Stream Processing technológia lehetővé teszi, hogy bármilyen szenzor csatlakoztatható legyen a rendszerhez, akár milliós mennyiségben is. A beérkező adatokat, eseményeket jelen időben lehet nézni és elemezni, ezzel a rendszer lehetőséget ad a döntéshozók kezébe, hogy a folyamatokba akár azonnal belenyúlhassanak, fejlesszék azokat és implementálják a változtatásokat. A machine learning segítségével a rendszer felismeri az adatok anomáliáit és mintázatait, erről figyelmeztetést küld az adminisztrátoroknak, akik az esetleges hibát meg tudják oldani és a jövőben azokat el tudják kerülni. A Power BI segítségével a beérkezett adatokat vizuálisan tudjuk értelmezni, kimutatást készíthetünk és ezt a későbbiekben bárhonnét és bármilyen eszközről el tudjuk érni a legfrissebb adatokkal.

Mi, a Grape Solutions, Magyarország egyetlen Microsoft Black Belt üzleti intelligencia és Power BI partnereként a fenti megoldás mellett tesszük le a voksunkat Visual Studio és .Net alapú fejlesztéssekkel kiegészítve. IoT rendszer fejlesztés esetén forduljon hozzánk bizalommal